onsdag 6 oktober 2010

Vad gjorde jag för fel?

Det går inte riktigt att göra den rättvisa på bild, den här underbart vackra blomman. När solen lyser på den, så skimrar den i vinrött och djuplila, med de vita eller rosa ståndarknapparna som förhöjer färgen. Praktvädd heter den, Scabiosa atropurpurea Magic Night. Jag sådde den för första gången i våras, och tänker absolut ta frön och så igen till våren. Den blommar som allra bäst just nu.
Men hallå, varför slingrar den sig? Jag gjorde som jag brukar göra: sådde inomhus, planterade om och satte ut plantorna när de hade växt till sig. Kanske lite senare än vanligt, kan det vara därför som den vägrar växa som den ska? Jag har planterat dem i både krukor och på friland, jag har stöttat den med både pinnar och halvcirkelformade växtstöd, men den beter sig ändå som en slingerväxt. Är det någon som vet vad jag gjort för fel?

6 kommentarer:

 1. Du gör inget fel, den växer så;) Det är en av anledningarna till att jag inte riktigt kommer överens med denna mycket vackra men ack så spretiga växt:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Intressant vad Monne skriver. Hade ingen aning!
  Snygg är den i alla fall:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 3. Jag såg praktvädd i flera parker i Tyskland (det är därifrån mina frön stammar). Har inget minne av att de slingrade sig där, utan de stod raka. Men hos mig ligger de på varandra - jag har inte ens brytt mig om att stödja dem. De växer i en slänt, så det gör inte så mycket. Även jag planterade ut mina ganska sent. Det är första året jag odlar dem. Nästa år får vi väl försöka att plantera ut dem tidigare, och kanske starta med sådden lite senare. Jag sådde mina den 9:e mars.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. HEJ IGEN!
  Glömde svara: Dahlian lär vara väldigt lik Biskopen, men jag undrar jag .... Tror biskopen har lite mörkare blad och lite rödare blommor. Det finns de som tycker att coccinea palmeri är ett strå vassare än biskopen. Och jag kan inte tänka mig en mera perfekt färg.
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Jamen alltså, den tyska praktvädden måste har vuxit upp med tysk disciplin. Tror ni det funkar att vattna med lite bayerskt öl eller tyskt lantvin?

  SvaraRadera