lördag 11 juli 2009

Istället för FUN light

Jag kollade på safthyllan i min butik idag, bara för skojs skull. Finns där någon FUN light att bekämpa myror med, som Ruben föreslår? Sure. Det är vad som finns. FUN light, i femton olika smaker och storlekar. Hela hyllan. Nästan inget annat i saftväg.
Och vad i innehållsförteckningen kan det vara som har ihjäl myrorna då? Jo, det finns en del att välja på. Och det är fullständigt sjukt, kolla här:Det börjar med vatten. Bra. Men sedan:

E950(acesulfan K), E951(aspartam), E104(kinolingult), E161b(lutein), E202(kaliumsorbat), E296(äppelsyra), E300(askorbinsyra).E331(natriumcitrater), E414(gummi arabicum), E415(xantangummi),samt E445(glycerolestrar). Slut.

Vilken myra som helst skulle dö av blotta anblicken av den här katalogen. E951 aspartam lär vara den direkt myrdödande ingrediensen, men övriga E-nummer kan säkert också göra ett gott jobb.

Inte ett spår av någon frukt. Det är ju helt GROTESKT! Vilken kemibomb! Denna brygd är det alltså meningen att man ska bjuda barnen på till jordgubbstårtan i sommarstugan. Det är ju bara inte klokt vad de kan lura i oss intet ont anande konsumenter. Och det är godkänt och tillåtet av Livsmedelsverket.

Bilderna på denna sida föreställer ett gott alternativ.
Jättelätt. Du behöver:2 liter vinbär. Mest svarta. 7 dl vatten. Koka i 10 minuter. Häll upp i silduk, och låt rinna minst 30 minuter. Mät saften. Tillsätt 5-6 dl socker per liter avrunnen saft. och koka upp igen. Om du ska spara saften i varmt utrymme kan du behöva tillsätta 1 kryddmått natriumbensoat utrört i lite varm saft. Häll upp på rena flaskor och tillslut genast.
Krusbär kan du också blanda i om du vill. Eller körsbär, eller blåbär eller hallon eller vad du har till hands. Det blir inte "light", men vem vill vara smal och full av kemikalier om man kan vara söt och glad?
Eller också kan du göra Töllåsvin. Det blir man också glad av. Det receptet ska du få en annan dag!

12 kommentarer:

 1. Om du har kantareller på egna tomten tänker jag minsann inte tycka synd om dig....;-) Njut! Kantareller här är rara, inte lika smakrika som de svenska, och ungefär lika dyra som guld. Jag får väl sitta här och suktas... (himlen f ö igengrå, du ska se vi får det blött alldeles strax. Själv klättrade jag på stege för en timme sedan för att lappa och laga provisoriskt innan taknissen kan komma. Håll tummarna för att det håller!)

  SvaraRadera
 2. ja riktig saft är gott, särskild svart vinbär. Resten borde inte få kallas saft, knappt ens dryck.
  Eva

  SvaraRadera
 3. Ska ta o kolla mina krusbärsbuskar så snart solen behagar titta fram igen ;-) O så ska jag kolla Rubens tips... fast myror kan jag stå ut med så länge de håller sig utanför huset.

  SvaraRadera
 4. Så vidrigt att vi kan bjuda barn på den smörja du beskriver. Och att den får säljas! Själv har jag slutat att köpa saft för längesen, tyvärr tillverkar jag ingen egen heller nu för tiden. Hemgjord saft smakar bra.

  SvaraRadera
 5. Nu har jag fått inspiration att försöka göra egen saft. Det låter ju ganska lätt, något helylle men framförallt kul.

  Och att sen dricka sin egen hemgjorda saft vore ju lyxigt på något sätt. Lite mer av FUN Right än FUN Light, så att säga;)
  /U

  SvaraRadera
 6. Ett mycket bättre alternativ med hem gjord saft. Jag undviker Enr så långt som möjligt är mest arg för att det triggar//Britt

  SvaraRadera
 7. Joo..kanske man skulle ta och plocka av vinbären..
  Jag kokar allt saft ibland men den är slut nästan innan jag har hunnit ställa undan flaskorna, ju..lite stoppar jag i frysen till en kusin till barnen som inte tål sånt där konstgjort så jag har nåt att bjuda på när han kommer hit..
  Men annars får jag väl skam till sägandes erkänna att det blir mycket kemikaliecocktail här..

  SvaraRadera
 8. Ingen kemi-cocktail här inte. Här kokas det saft varje år på allt som finns kvar i frsen sedan förra sommarens skörder. Jo, myrorna bjöd jag på en flaska Fun-light men inte sjutton dog dom för det! Kanks var det fel smak =)

  SvaraRadera
 9. Ja, visst blir man upprörd över all skit som vi sätter i oss! Hustrun har läst och berättat valda delar ur en bok om matfusket. Man blir mörkrädd!! /Ruben

  SvaraRadera
 10. Lunginflammation låter förfärligt att råka ut för. Jag skickar honom en krya-på-sig-hälsning. Föstår att du har en hel del att stå i.

  VIsst är Gotland så där underbart "naturligt" vackert – personligen tror jag att om man växer upp/lever bland all den historiska stenen i olika utföranden så får man ett estetiskt sinne liksom på köpet.

  Taket är fortfarande ett frågetecken. Det droppade igenom pyttelite vid störtskuren, sedan dess inte alls. Men det fattas nog en hel del – jag knölade in plastpåsar (!) i stora hål och sprutade takspackel längs sprickor och fogar. Ingen lysande, långvarig lösning förstås!

  SvaraRadera
 11. Ja dessa kemiska hopkok som ska passera under namnet saft..det e sorgligt att så många går på det

  SvaraRadera
 12. Ja tack det receptet vill jag gärna ha. Det verkar bra för humöret.
  Bilden ovan med sångfågeln är helt underbar!
  Är den tagen hos dig?
  Håller verkligen tummarna för dina båda kära.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera