Vad i all världen är detta? Är det ett barn som har glömt sin leksakstraktor i rabatten för så länge sen att bara traktorhjulen har blivit kvar?
Nej, så kan det inte vara. För när jag reser mig och tittar närmare på omgivningen så ligger där hundratals små traktordäck bland ris och skräp i planteringen. Så många små traktorer han ingen ha glömt i min rabatt.
Och om jag försöker lösgöra ett däck så går inte det. De sitter som cement i jorden.
Men kolla! När gamla kvistar och grenar och torra stjälkar är borta, så finns här ju massor av fräscha skott bland alla traktordäck. Jag har hamnat mitt i ramsen! Och jisses, vad den har förökat sig!
De gamla traktordäcken är helt enkelt rotknölar av jätterams. Ett stenhårt golv av knöl vid knöl, omöjliga att skilja från varandra och omöjliga att gräva upp med en vanlig spade.
Så här såg den ut i planteringen förra året. I år kommer den att vara dubbelt så stor.
Jätterams heter den, polygonatum x hybridum. En korsning av den vilda ramsen, polygonatum odoratum och p.multiflorum.
Jag fick den en gång av min svärmor i Värmland. Det är en mycket mycket gammal trädgårds- och medicinalväxt, som fortfarande används i den kinesiska örtmedicinen, oklart till vad.
Jag delar gärna med mig, men då är det nog dynamit som gäller.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jätteramsen tillhör mina favoriter, så graciösa.
SvaraRaderaÄlskar rams vill att min också sprider sig som din!
SvaraRaderaAnnika
Ser väldigt märkliga ut på nära håll, har dålig koll på rams, har nog sett dem mest i naturen.
SvaraRaderaHa det gott!
Vilken helt fantastiskt bild! Lekte gissningsleken en bra stund men hade verkligen inte en susning, och fick skrolla ner och kolla facit. Praktexemplar, verkligen! Vi har jätterams i en skuggig hörna, där den tycks ta lite tid på sig i etableringen, men långsamt långsamt växer den till sig.
SvaraRaderaSka kolla i våra örtböcker ikväll om det står något mer exakt om vad den använts till!
om man googlar polygonatum+medicin dyker det upp en massa sidor på kinesiska. Hypertension tea hittar jag också. Det torde betyda att ett avkok på rams (roten? I så fall behövs, som sagt, dynamit) kan vara verksamt mot högt blodtryck. Hoppas era örtaböcker är lite mer upplysande. Mina är det inte.
SvaraRaderaDen där ramsen är jättefin. Jag planerade en förra året, men jag har inte sett röken av den i år. Kanske har den inte klarat vintern. Så du får gärna ta fram dynamiten för mig ;-)
SvaraRaderaJag blev så förtjust i ramsen förra året när jag var i botaniska i Göteborg! Min det såg ju verkligen ut som traktordäck. Kul!
/Anette
Det vore konstigt om den inte hade klarat vintern, Anette, eftersom min kommer från det inre av Värmland och inte har några problem med kyla. Den kanske bara är sen. Spana efter traktordäck i marken!
SvaraRaderaUrkul, de ser verkligen ut som traktordäck. Jag undrar om plantan är den som på engelska kallas Salomon's seal? En bra växt för skugga?
SvaraRaderaJepp, Nilla, Solomon´s Seal it is. Nära släkting till liljekonvalj har har just lärt mig.
SvaraRaderaDen växer gärna i skugga eller halvskugga, men är inte särkilt kinkig.
Ramsen är vacker - men invasiv. Själv grävde jag bort den för ett på år sedan bara för att den spred sig så, men jag har en så liten trädgård. Hade den varit stor skulle ramsen fått vara kvar för den är verkligen vacker.
SvaraRaderaIngen champageprovning här men väl barnbarnsbesök.
Trevlig helg
Birgitta
Ha, ha ha! Nu blev jag ordentligt lurad! Tänkte, vad är det i traktordäck som gör att det växer så bra, ett nytt gödningsämne, något för Plantagen??? Ack ja! /Ruben
SvaraRaderaÄntligen fått ändan ur och slagit lite i böckerna. I "Blommor i örtagården" (MacFadyen/Westrup) finns en trevlig förklaring till namnet "Salomon's Seal". Det handlar alltså om sigill; att avkok på växten så att säga kan försegla sår och benbrott. Funkar även mot blåmärken. Det påstår även vara bra för hyn att ha den i badvattnet.
SvaraRaderaI Örtabok (Jonsson) står det i stället att sigillet i namnet har att göra med det ärr som stjälkarna lämnar efter sig på rotstammen.
Den engelske herbalisten John Gerard som levde på 1500-talet rekommenderade att roten skulle stötas och läggas på "krossår, bulor och blåmärken, som man fått genom att falla, genom kvinnors motspänstighet, eller om man snubblat mot hetsiga äkta mäns nävar, eller liknande"
Där ser man!
Hahahaha! Löser en del äktenskapliga problem, tydligen.
SvaraRaderaTack för dessa nya kunskaper.
Nu ska jag gå ut och se om Romeo och Julia kan ingå äktenskap i min trädgård. Så heter herr och fru havtorn nämligen, nyss införskaffade på plantskolan i Ellös. Dyra som tusan var de, så det gäller att äktenskapet håller och producerar många goda och nyttiga bär.
Ah, havtorn! Nordens apelsiner - rikligt förekommande utmed den uppländska kusten, men tyvärr är rötterna ett skrovmål som heter duga för sorkarna i vår mer inlandsbetonade trädgård. Bären är annars fantastiska!
SvaraRaderaSork! Hjälp!
SvaraRaderaJÄTTE fin JÄTTE rams!!!
SvaraRaderaHar ingen, men skulle nog gärna vilja ha någon gång.