fredag 30 april 2010

Gula sippor och valborgsmässosnäckor

Stora mattor av grönt doftande vitsippor. De är överallt, i skogsgläntor, ladugårdsbackar och vägkanter. Det är något nästan Astrid Lindgrenskt över det hela. Vår i Bullerbyn, glada barn och plaskande vårbäckar.

Underbart är det, men ack så svårt att fotografera. Lite lättare då att få syn på den här lilla ruggen av gulsippor, som tillhör kategorin fådda blommor.

Min före detta svärmor Majbritt är det som har bidragit med denna glada färgklick, inplanterad i trädgårdens vilda del. Den del som vi lämnade som referensyta en gång när vi började röja runt här, bara för att se hur det skulle utveckla sig om man inte gjorde något alls...så man kan väl egentligen säga att gulsipporna bryter mot själva idén. Men strunt i det, regler är till för att brytas.
Allra gladast denna Valborgsmässoafton är våra kamrater vinbergssnäckorna. De som vi hämtade i en lövskog i Hörte på sydkusten och planterade in här för tjugo år sedan. De var tolv från början, nu skulle de säkert vara tusen om vi lämnade dem ifred.

De vaknade till för bara någon vecka sedan, och älskar verkligen både valborgsmässovädret och det skräp vi lämnar efter oss när vi röjer i rabatterna. Snart får vi nog göra en liten runda - samla ihop snäckor i hinkar och plantera ut dem i lämplig lövskog lagom långt härifrån. Eller kanske börja sälja dem på postorder. Någon som vill ha vinbergssnäckor?

Glad valborg på er, imorgon är det maj!

13 kommentarer:

 1. Ja visst är det härligt att det är maj i morgon:)) Denna tiden fram till midsommar ungefär är en tid av förväntan och lyckorus, man väntar på den första vintergäcken, , första snödropen , första vitsippan att björkarna ska slå ut............. ja, hela tiden händer det något nytt och man är såå lycklig:) Sedan efter midsommar är man van vid det gröna och att det blommar lite här och där, då har man redan glömt den jobbiga vintern och hur man längtade efter våren. Men som sagt nu är vi mitt i våren och stora mattor av doftande vitsippor:)) Ha en trevlig helg och tack för dina ord på min blogg/Monne

  SvaraRadera
 2. Det känns nästan magiskt att promenera genom skogen just nu - vitsipporna står tätt, tätt och lyser upp marken. Nu är det som allra bäst!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Glad valborg på dig också även om den snart är över.
  Vipsippsmattorna i skogen - just nu - tar nästan andan ur en.
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Finns inga vilda sippor i Malmö...måste ut i skogen. NU....

  SvaraRadera
 5. Ååååh så tjusigt! Själv har jag endast några få vita sippor...

  SvaraRadera
 6. Du är inte den enda jag känner som "importerat" vinbärssnäckor. Det var väl på den tiden man sjöng "lilla snigel akta dig". Numera har vi ett mer komplicerat förhållande till de slemmiga djuren.

  Dina sippor är fantastiska. Tittade häromdagen på möjligheten att importera sådana till min trädgård men backade, just när jag läste att sniglar älskar dem...har du några sådana problem?

  SvaraRadera
 7. Cecilia! Har nu rotat lite i historien om Valborg - se kommentar från mig själv på inlägget om Valborg!

  SvaraRadera
 8. Nilla, jag har inte märkt att sniglarna äter gulsippor. Kan kanske bero på att sniglarna inte har hunnit bli så många när sipporna blommar. Eller att sniglarna hellre håller sig i rabatterna än i vildhörnet.

  Walpurgis alltså! Visste väl att det mesta kommer från England.

  SvaraRadera
 9. Underbar bild på sipporna. Vi har också, sedan förra året, en liten rugge gulsippor. Vi när en ganska osannolik förhoppning om att de ska korsa sig med vitsipporna intill så att vi får svavelsippor.

  Planterat IN vinbergssnäckor? Nä men nu hörni va... varför i HELA fridens dagar gör man något sådant??? Vi har mer än vår beskärda del av denna snäcka, och även om de inte är särskilt stora i maten så har vi då inte upptäckt nån nytta med dem - mer än att grävlingen gillar att ta sig några stycken som kvällssnacks då och då förstås...

  SvaraRadera
 10. Underbart med gulsippor. Har hittat några hos mig iår och det är jag så glad för.
  Hoppas det blir ännu fler nästa år.
  Jag haringa sådans fins sniglar hos mig.
  Fast jag behöver inga jag klara mig nog ändå.
  Hoppas att du har haft en bra dag och att solen får lysa på dig imorgon.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 11. Gulsippor är så fint! Jag skulle bli jätteglad om det fanns gulsippor häromkring. Skulle ju bli himla fint med gul-, vit- och blåsippor ihop. Rena HV71 färgerna ;-)
  Sådana där sniglar har mina grannar, så kanske får jag också snart! Dom är ju goda med vitlökssmör om inte annat ;-)

  SvaraRadera
 12. Komplicerat förhållande var ordet. Vi var unga och oförstörda och tyckte att vinbergssnäckorna var snygga, då för tjugo år sedan. Då hade ingen heller hört talas om mördarsniglar.
  Nu har vi båda delarna. Vinbergssnäckorna är dock lite mindre otrevliga att hantera. Och jag tycker fortfarande att de är snygga.

  Anette, du måste ju skaffa gulsippor!

  SvaraRadera
 13. Vi får se hur de smakar imorgon på din fråga om "någon som vill ha vinbergssnäckor" - då är mitt "Snigelprojekt" inne på fas tre nämligen - Ätdags! I dag har de slaktats, kokats och badats rena (uppdatering i bloggen under kvällen) - och resultatet är grymt bra hittills. Tanken är att servera dem med ett Ramslökssmör. En kombination som jag tror mycket på med Ramslökens distinkta vitlökssmak. SlowFood at it's Best! =)

  SvaraRadera