torsdag 21 oktober 2010

Krönika 9. Om ringblommors förträfflighet

Hej, här är veckans torsdagskrönika! Ni som följer min blogg har säkert läst texter om ringblommor förut, men här är en sorts sammanfattning.
Alltså:

Det är ingen måtta på vilka nyttigheter man kan odla i sin trädgård.

Vet ni till exempel vad det är som kan bota gulsot, tyfus och diverse febersjukdomar? Som kan läka sår, ta bort vårtor, ge håret en vackert gyllene färg och dessutom avslöja tjuvar ?

Ja här behövs det varken piller, plåster, poliser eller frisörer, det räcker faktiskt med att ha en rabatt med ringblommor i trädgården.

Lätt som en plätt.

Och det är alldeles sant. För det är klart att man ska tro på gamla vetenskapliga läkeböcker. De är fulla med goda råd om hur man bäst ska använda sina ringblommor.

Och det ÄR lätt som en plätt att odla ringblommor, de är hur tacksamma som helst.

De som växer i Tant Gröns trädgård börjar i och för sig se lite tilltufsade ut nu efter ganska många frostnätter.

Men det är nog trots allt ringblommorna som brukar hålla ut längst i trädgården på hösten.

Det är svårt att inte älska en blomma som både är lättodlad, högst användbar och som lyser gult och glatt långt in i november.

Som dessutom gror tidigt, tidigt på våren, man behöver inte göra någonting, de sår sig själva.

Vill man variera sin ringblomsrabatt så går det också alldeles utmärkt. Frön finns att köpa till allt från femton -centimeters miniringblommor till gammaldags halvmeterhöga, och i alla färger från cremevita eller gulrosa till djupt orange. Min favorit är en som har nästan bronsfärgade undersidor. Jag tror den heter Indian Prince.

Längre söderut i Europa hittar man ringblommor året runt. Den kan verka anspråkslös, nästan lite FÖR lättodlad, men den bara luras. Det är en av trädgårdens allra viktigaste och mest användbara växter.

Calendula heter ringblomman på latin. Visst låter det vackert? Calendula officinalis-officinalis brukar vara efternamnet på växter som haft medicinsk användning i flera hundra år.

Ja, inte för att jag verkligen behöver ha nåt motmedel mot tyfus och gulsot på lut i mitt lilla hemma-apotek men man vet ju aldrig, det kan säkert komma till pass.

Och bortsett från det, så kan man faktiskt köpa calendula-preparat i butikerna än idag, och då handlar det mest om sårläkning och allmänt välgörande effekt på hudskador. En av mina arbetskamrater tillverkar en undergörande ringblomssalva som läker små sår och botar allmän rödfnasighet.

Som om inte det vore nog, så är ringblommor dessutom ätbara. Man kan ta vackert gulorange kronblad av ringblommor och strö över salladen på sommaren, det blir vackert och smakar lite kryddigt. Eller så kan man torka bladen och blanda ner i degen till matbröd.

Och det där med att avslöja tjuvar då?

Jo så här är det:

Man plockar tre ringblommor en solig dag, och så packar man in dom tillsammans med en vargtand i gröna ringblomsblad. Sedan lägger man allt i en påse av vargskinn och hänger om halsen. Då är man för det första skyddad mot folk som vill tala illa om en, och det är ju bra . Men skulle man sedan råka bli bestulen på något värdefullt, så lägger man bara påsen med blommor och vargtand och allt under huvudkudden. Då får man se tjuvens ansikte i sömnen. Enkelt, eller hur? Inga poliser inblandade, inga utredningar, inget krångel.

Dessa goda råd att ha med sig i livet står att läsa i en gammal norsk skrift, från den tiden då vargtänder var nästan lika vanliga som ringblommor.

10 kommentarer:

  1. Jag hoppas att vargungarna tappar mjölktänderna och inte de andra.... Vet du, ringblommor var min absoluta favorit när jag var barn. Som du säger, glada och tacksamma. Tror det var det första frösådda jag nånsin provade och lyckades med. Nu en bortglömd blomma hos mig, kanske borde jag öppna dörren för den igen.

    SvaraRadera
  2. Hej
    Måste faktiskt erkänna att under flera år så var jag så less på ringblomman...?... Hur jag nu kunde vara det, svårt att förstå så här i efterhand. Två år sedan fick hon komma tillbaka med buller och bång i trädgården och jag har inte ångrat det en sekund.

    Hade tänkt plocka frön och göra fina fröpåsepresenter i helgen till julen men plötsligt är de övertäckta med snö! Men det positiva är att det blir fler ringblommor till mig! :-)

    kram!

    SvaraRadera
  3. Ringblommor hade jag alltid förr, undrar varför jag har "glömt" bort dem nu? Alltid lika kul att läsa dina krönikor:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  4. Jag har haft ringblommor ända sen jag blev med trädgårde för 16 år sedan och vill inte vara utan dem......
    Ha en bra helg ;)

    SvaraRadera
  5. Gillar doften men inte den orange färgen. I alla fall inte förrän oktober är här. Då är orange och rött riktigt fint.
    Har i sommar odlat den ringblomma vars blommor är mer beigegula och den gillar jag ;-)
    Trevlig helg
    Birgitta

    SvaraRadera
  6. Hejsan Tant Grön!

    Jag fattar inte vafför man inte odlar ringblommor i stadsparken i stället och lägger ned den dyra, av skattepengar finansierade polismyndigheten ;))?
    Då skulle alla tjuvskjutna vargar få ett värdigt andra"liv" i form av vagskinnpåsar och tänder åt oss. Jag kan riktigt se framför mig hur vi alla bär en sådan påse runt halsen och hur turistnäringen skulle leva upp till oanade höjder när civiliserade människor från världens alla hörn skulle hitta hit och glo på oss!/Anja

    SvaraRadera
  7. Underbart skrivit! Du är fantastisk berättare!
    Jag har haft mycket ringblommor i min trädgård i sommar och som du säger det finns ännu även om det är ordentligt tilltufsade. Tror jag skall plocka de sista imorgon dag.
    Tack och tack för din härlig ord!
    Sov gott
    kram
    Annika

    SvaraRadera
  8. Skriver som en kratta ser jag men jag tror du förstår.
    Godnatt igen
    Annika

    SvaraRadera
  9. Tack för alla trevliga och roliga kommentarer, jag blir så glaaaaad!

    SvaraRadera
  10. Du skriver om en av mina bästa vänner! Mycket bra inlägg!

    Ha det gott!

    SvaraRadera