Det var inte meningen, och det stod inte på listan, men hallå! När man står där i plantskolan och har ett gingkoträd framför ögonen, uppvuxet i Ljungskile, nästan granngårds, och för halva priset, hur skulle man INTE kunna slå till?
Jag har drömt om ginkgoträd i hela mitt vuxna liv, men blivit avskräckt efter ett försök att själv odla fram träd, som avled under första vintern utomhus.
Därför blev jag lite, men bara lite, förskräckt, när jag kom hem från jobbet idag och såg att trädet, som jag planterade igår och som hade fullt med löv-eller är det barr?- hade fällt nästan alla till marken idag. Tänker även detta träd dö ifrån mig?
Men det kanske är fullt normalt att fälla löv efter första rejäla frostnatten. Det är det ju fler träd som gör. Jag antar att jag får täcka i alla fall marken kring trädet när det börjar bli kallt på allvar.
Det blir nog för övrigt en del täckning i år. De senaste veckorna har jag planterat fler växter än någonsin som har rykte om sig att vara kinkiga: magnolia sieboldii, svart mullbär, körsbärsbenved.
Vad tror ni, kommer mitt gingkoträd att klara vintern? Jag bor i zon 2, har lätt sandjord med rätt mycket grus och sten i de undre lagren. Det står med något lite skydd för vindarna från väster, och så är det förstås övervakat av Emil, vår avloppsreningsverksövervakare( den grå lådan bakom min rygg). Håll tummarna!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag tror att gingkon klarar sig, du har ju bra dränering. Finns ett gingkoträd här utanför Hudiksvall i zon 4 som vuxit sig stort.
SvaraRaderaLycka till!
Ingen aning, men det hoppas jag verkligen! Vilken raritet att få glädjas åt i den egna täppan:)
SvaraRaderaHa det gott,
Charlotta
Klart du ska ha en gingko! Och den kommer trivas fantastiskt hos dig. Vi har en gingko, i zon 4 (!) och även om den växer vaaaaaansinnigt långsamt har den aldrig någonsin frusit tillbaka det minsta. Och som Inger ovanför skrev, med bra dränering är mycket vunnet. Att den fällde bladen/barren är helt normalt efter en frostnatt.
SvaraRaderaOch du - din körsbärsbenved behöver du inte täcka - den är helt härdig. Lycka till med alla rariteter: friskt vågat hälften vunnet!
gingkoträd är fint
SvaraRaderaJag håller också tummarna! Ginkoträd är häftiga.
SvaraRaderaÅh....det hade jag inte kunnat gå förbi utan att köpa heller ;)
SvaraRaderaÅhhhhh!! Gud vad avundsjuk jag blir! Jag brukar alltid täcka rötterna de första åren på zon-knäckarväxter. Om vårsolen sen blir stark och tidig brukar jag även springa ut med lite säckväv för att inte väcka dem för tidigt om det skulle vara tjäle i backen.
SvaraRaderaJag håller tummarna för din ginko, låt oss gärna få veta till våren hur det gått.
Ha de gott. Catarina
Såg ett program på TV, där de analyserade den blå lotusblomman, som var så vanligt förekommande i väggmålningarna i faraonernas gravar. Man har även hittat torkade blommor. Analyserna visade, att den innehöll många ämnen som även gingkon innehåller. Därför trodde man att den användes på samma sätt som gingkon som säljs i hälsokostaffärer. Den hade många bra egenskaper, så sköt om den väl!!! ;-)
SvaraRaderaHa det gott!
/Ruben
Kul med ginkon, det är nog ingen fara att den inte klarar sig och tappar "barren" gör den ju på hösten :) Vår ginko har vi haft sedan 2006 tror jag. Din blir ju också övervakad av Emil:)) Ha det gott/Monne
SvaraRaderaInger: jag kan inte tro att det verkligen är zon 4 i Hudiksvall. Så många fantastiska rosor som du har i din trädgård så måste Hudiksvall vara någon sorts undantag mitt i zonkartan.
SvaraRaderaCharlotta: tack för uppmuntran!
Arboarkticum:Det gör inget för mig om gingkon växer vansinnigt långsamt. Den får helst inte bli 30 meter hög på platsen där jag har planterat den.
Hannele, visst är det!
Irene, tack för tumhållning.
Ann-Charlotte, trevligt att det finns fler impulsköpare.
Catarina, jag måste försöka komma ihåg det där med täckning! Lovar att rapportera till våren.
Ruben, intressant med lotusspåret! Och gingkon är verkligen en av de mest spännande växter som finns.
Monne: trevligt med en gingkokamrat i närheten. Och jag hoppas jag kan lita på Emil.
Rudbeckian jag skrev om var omtyckt av sniglarna, men jag använder ett snigelmedel, som man strör ut i närheten av plantorna, och som snigeln äter av om den råkar passera kornen på väg till blomman. Därefter dör snigeln av medlet. Medlet skall vara ofarligt för övriga djur.
SvaraRadera/Ruben
Makalöst exotiskt! Tror och hoppas att det går bra. Kanske det mest avgörande blir om rötterna hinner etablera sig innan frost, tjäle och elände. Marktäckning låter klokt!
SvaraRaderaÅh Mullbärsträd! Det är det vackraste gamla själsliga träd jag kan tänka mig. Kanske för att det enda som jag känner till är det som växer vid klostret i Ystad. Är det samma som det?
SvaraRaderaJag vet ingenting om Ginkoträd. Varför drömmer du om det?
det ovan var förresten från mig.
SvaraRaderaRuben: jag ska kolla efter snigelmedel om mina gamla rudbeckior mot förmodan skulle våga sig upp till våren!
SvaraRaderaNilla: det känns väldigt exotiskt. Och nu ska det bli lite regn-coh rusk-höst ett tag. Det är nog nyttigt för etableringen.
Elin:javisst, det är ett likadant mullbärsträd som det i Ystad. Fast lite mindre....Gingko är ett av de mest spännande träd som finns. Vackert är det också. Även kallat kinesiskt tempelträd.Härstammar alltså från Kina. Arten är varken ett barrträd eller ett lövträd utan någonting däremellan-mer åt barrhållet. Ett av de äldsta träd som finns i odling. Tiotusen år, typ.
Maria gör gingko-blad-tryck på linnedukar, förresten. Supersnyggt.