måndag 10 maj 2010

Ogrästoppen maj 2010

Härmed ber jag att få presentera: Töllåsogräsens topp fem! Idag har jag gått i närkamp med dem, och den 10 maj 2010 utropas härmed till historisk ogräsdag.

På femte plats: Kvickroten. Kilar gärna fast sig under tunga stenar, varifrån den är så gott som omöjlig att lösgöra.
Genom åren har den långsamt rasat på listan -från att ha legat i topp under många, många år, har den nu krupit ner till en blygsam femteplats. Men ge akt! Framåt juli kan den mycket väl ha klättrat flera steg på listan.
På fjärde plats: citronmeliss. En trevlig och användbar ört, men ack så expansiv. Har för vana att kura ihop sig under andra plantor med kraftiga rotsystem, gärna taggiga, varifrån den är svår att få loss utan att förstöra rötter och gröna växtdelar. Finns numera inte bara i örtagården, utan i samtliga delar av trädgården.
På tredje plats....ja vad är nu detta? Inte är det mossan, den vill vi gärna behålla. Men fröplantorna, som ser så beskedliga ut, de är hotet mot Töllås trädgård nummer ett, om de skulle få hållas. Askplantor. Två miljoner frösådda askplantor. Inte alls svåra att ta bort, men problemet är att man inte hittar alla plantor.

Och rätt vad det är så springer man på en två meter hög ask som man inte har sett förut i något hörn av trädgården där man inte alls har tänkt sig att ha en ask. Och så får man får plocka fram spade och spett, eller en granne med traktor för att få upp den ur marken.
På plats nummer två: en relativ nykomling. Jag tror att det är nejlikrot, men jag är inte säker. Den får gula små oansenliga blommor och sedan en liten brun tofs som fröställning.

Jag betraktade den som relativt oskyldig när den dök upp i trädgården för ett par år sedan. Ack, vilket misstag! Sonen har spettat upp två skottkärrelass bara ur vinbärsbuskarna de senaste dagarna.

Och det finns åtskilligt mer att hämta. Den tar chansen varhelst den hittar en liten fläck med öppen jord.
Och så....tadaaa! Plats nummer ett, en klassisker! Olle Adolphsson får sjunga som han vill om vad han gör med sina maskrosor-mina ska i alla fall inte blomma. Inte i år.

Den här gången kan jag faktiskt med gott samvete skylla invasionen på grannen, som förra året verkligen lät alla sina maskrosor blomma, på åkern utanför vår tomt. Det var hur vackert som helst- ett helt fält, tätt tätt med lysande gula solar-men i år är det maskrosjärnet som får bekänna färg.

Årets mest använda redskap, alla kategorier

17 kommentarer:

  1. Hahaha, jag skrattade gott åt din lista. Nu har jag inte problem med just de ogräs som du räknar upp men jag har Vallört som invaderar både rabatt och gräsmatta (hinner växa upp mellan klippningarna) och eländes 'smällbuskar' som är planterade utanför tomten. Antagligen som vindskydd från början - men nu invaderar de mitt trädgårdsland. Rotskotten är meterlånga och sega som attan. Omöjliga att få bort. Blä. Maskrosorna matar jag mina ödlor med, så dem lider jag inte av. :)
    /Gunilla the Troll

    SvaraRadera
  2. Mitt värsta ogräs är knölklocka, riktigt svårbekämpad är den. Har dock lyckats minska omfattningen genom att dra upp den före blomning. Gräva är inte lönt, har ett gigantiskt rotsystem.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  3. Hatten av för ett roligt och samtidigt informativt inlägg!

    Min lista
    1. Gullregn
    2. Kvickrot
    3. maskros
    4. grr plantan som jag inte vet vad det är

    SvaraRadera
  4. Min lista ser ut så här.
    1 Kirskål
    2 kirskål
    3 kirskål
    4 kirskål
    5 kirskål

    SvaraRadera
  5. Vallört, snöbär, knölklocka, gullregn, grr-planta och kirskål, vilken variation det finns i vår härliga ogräsflora!

    AnnCharlotte, om inlägget hade handlat om vår Skåneträdgård, så hade min lista sett ut precis som din.

    SvaraRadera
  6. Haha, så du listar dina ogräs? Det har jag aldrig tänkt på att göra:) Hmm det kanske jag ska fundera på men jag har en massa som jag inte vet namnet på så det är lite jobbigare så min lista skulle se ut så här.
    1 Vet inte
    2 Vet inte
    3Vet inte
    4 Kirskål
    5 Maskrosor

    SvaraRadera
  7. Jag var också ute och rensade ogräs igår -fy, vad mycket det finns i år! Stora maskrosplantor på alla möjliga ställen och en hel del annat som jag inte vet namnet på. Istället för massor av askplantor så har vi ekplantor och de är inte roliga heller!

    SvaraRadera
  8. Kvickrot trodde jag var all time high. Fast här i England har vi - peppar, peppar - den inte. Min lista här är:

    1. Maskrosor (se där, de är internationellt värst!)
    2. Snårvinda (avskyvärt svårutrotad) med nästan läskiga rotsystem - när man hittar moderskeppet, förlåt moderplantans rotsystem blir man svag i knäna.
    3. "brambles", vilket är engelsmännens namn på de sterila, taggförseda rankorna som har något släktskap med björnbär (men alltså själva inte bär frukt). Hopplösa, enormt långa rötter, och ont gör de att rycka/trassla ur buskar och plantor.
    4. Lönn. Verkar hos mig precis som dina askar - skjuter tusentals små parblad och är man inte snabb har man snart ett litet träd som bara inte går att få bort.
    5. Resten - tre oidentifierade, men inte desto mindre hysteriskt självspridande, och brännässlor på det. Och gräs, får jag lägga till det, växer in i rabatterna hela tiden!!

    Kanske skulle jag fota mina rena rabatter nu, jag vet ju att den verkliga ogräskicken kommer under maj - det är då man bara ger upp...

    SvaraRadera
  9. Jag har ett nummer av Gardener´s world hemma, där läsarna har fått rösta fram de värsta ogräsen. På plats nummer ett hamnar bindweed. Och det är väl snårvinda, eller hur?
    Den finns ju här också, men jag har aldrig hört talas om den som ett ogräs i svenska trädgårdar.
    Brittiska öarnas svar på Skandinaviens kvickrot kanske?

    SvaraRadera
  10. Det är bindweed! Årets kull har inte visat sig än, men maskrosorna är som vanligt tidigt ute. Men fråga mig igen om en månad eller två - då kanske jag har slängt om ordningen på listan.

    Innan jag flyttade till England hade jag aldrig hört talas om snårvinda. Kanske den är vanligare på vissa ställen än andra i vårt avlånga land?

    SvaraRadera
  11. Den finns lite här och var, men inte alls på något förskräckande vis. Men jag tror att alla ogräs är kraftfullare i England. Elin jobbar två dagar i veckan i sin Londonträdgård, åtta timmar i sträck med att BARA rensa ogräs just nu. Och den är inte så fruktansvärt stor, kanske 2000 kvadratmeter.
    Förresten vill jag gärna se dina rena rabatter innan nästa ogräsattack!

    SvaraRadera
  12. Tur att du inte tog med oxalis bland ogräsen!! Annars finns det en rödbladig variant som nog är värre än både vita och gula - men många tycker om den. Egentligen gör nog jag det också, men ändå!!! Man vill ju inte ha den överallt!!!
    Trevlig helg!!!
    /Ruben

    SvaraRadera
  13. hihi.......så du gillar oxå rosor :)
    Håkan

    SvaraRadera
  14. Maskrosor har jag en del som behöver bort men annars är jag mest irriterad på grannens gulplommon och hallon som vandrar in till oss. De kommerc i täta led. Vet inte hur jag skall bli av med just gulplommon - det kommer högst på min ogräslista.
    Hoppas du får en skön helg vare sig du rensar ogräs eller inte.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  15. Men vilket underbart inlägg du har gjort.
    Här är det nog gräsogräs i gångarna.
    nr 2 är kvickrot.
    Nässlor och maskrosor äter jag upp.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  16. hihi! Härligt inlägg!

    JAg har nog dubbla listan, men inte så mycket av varje dock:-) Och tur är väl det! Synd man inte kan dra oggräs på vintern, då har jag tid:-)

    SvaraRadera