lördag 30 april 2011

Valborgsfika på Tjörn

Kastanjerna grönskar! På Valborgsmässoafton! Det är en märklig vår, det här. Först är det en vinter som aldrig tycks ta slut, och sedan kommer våren, i en rasande fart, alltihop på en gång. Kastanjeträden växer vid Sundsby säteri på Tjörn. Det ultimata fikastället om man behöver ta en liten paus på väg över öarna.

Är det en gravsten, eller vad? Och vem är det i så fall som säger goddag och farvel på samma gång? Något för fantasin att tugga på en stund...


Ett riktigt bibliotek med finsoffa och allt finns inne i cafeet.Och i den lilla hembygdsgården mittemot finns en fuskvariant. Charmigt, eller hur?Inspiration för hönshusköket. Den kökssoffan skulle jag kunna tänka mig att bära bort en mörk natt. Inklusive den rutvirkade filten.


Vackert ljus i köket. Gråmålade skåp och blekt, blekt gulockra på väggarna. Fint.


Grusad gårdsplan, järngrind och en gammal bod där man säljer honung och sylt och ägg och annat hemmalagat.


Tuppen! Han får nog följa med hem till hönshuset.Och sist men inte minst: en nyöppnad byggnadsvårdsbutik! Med gamla beslag och gångjärn, linoljefärg, pigment och tjära.

Helt klart värt en utfykt. Och, som sagt, det är inte ens en omväg om man är på väg över öarna.

5 kommentarer:

 1. Jag är inte mycket för påskpynt, men den där tuppen hade klass. Kastanjerna blommar här pckså! Jag har en jättestor en, en bit bort ovan taken. Heter de "Hästkastanj" på svenska också (de heter så här av någon anledning som jag inte fått rätsida på än).

  Ha det så gott i vårsolen!

  SvaraRadera
 2. Vad kul att de öppnat en ny butik, dit får jag nog titta bort en dag:) Det är härliga omgivningar på säteriet. Ha en fortsatt trevlig helg/Monne

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset..kanske blir en tur i sommar..såg riktigt mysigt ut..

  SvaraRadera
 4. Hejsan!
  Maken har varit där ett antal gånger med jobbet och på motorcykel. Nu vill JAG dit!/Anja

  SvaraRadera
 5. Nilla, de heter hästkastanj på svenska också. För att skilja dem från äkta kastanj,antar jag, den som ger ätliga frukter.Ha det gott själv i vår-(sommar?)solen!
  Monne, du kan ju bara ta en liten promenad, eller hur?
  Tesa, i så fall kör du förbi mitt hus på vägen dit,titta gärna in!
  Anja, det är absolut värt en resa, med motorcykel eller vilket fordon som helst.

  SvaraRadera