söndag 6 februari 2011

Nu börjar det!

23 sticklingar blev det idag av pelargoner som stått inne i fönstren och blivit rangliga. Egentligen är det kanske lite för tidigt, men jag blev så inspirerad när jag hälsade på min gamla skolkamrat Sophie igår. Sophie som jag inte har träffat på nästan 40 år, och som visade sig vara en riktig växtfantast-superkul! Så medan inspirationen pågick passade jag också på att så lite perenner, såna som behöver stå ute ett tag för att gro. Vita krolliljor, flaggiris, japanska aklejor, en pyttepytteprimula som heter primula hirsuta och lite annat. Nu gäller det att ta vara på dem också, och inte glömma bort krukorna, som jag brukar...har inget riktigt bra system för småplantor av perenner.
Och så behöver jag hjälp. Hjälp att identifiera denna gran. Den är av ett slag som frösår sig hej vilt på tomten, och vi har fullt av dem kring trädhuset och hönshuset. De växer jättefort, blir väldigt höga, och veden är rätt dålig att elda med, eftersom den är så luftig. Den har gått under namnet "engelsk gran", men inte vet jag var det kommer ifrån.
Och barren är flata, ganska mjuka och sticks inte det minsta. Och så är de blåaktiga på undersidan. Någon granexpert som kan hjälpa mig?


6 kommentarer:

 1. Härligt vårtecken med nya pelargoner.
  Ingen aning när det gäller granen men det låter som lite halv besvärligt och duger inte ens att elda med...
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 2. Jag tar inte många sticklingar på pelargoner i år, men det blir ju en hel del annat:)) Härligt i alla fall att man kan börja. Den där granen har vi ett "parti" av i vår skog och jag VET att jag har frågat om den någonstans och fått svar men kan inte för mitt liv komma ihåg vem/var jag frågade och inte heller svaret:)) Det var ju knappast någon hjälp för dig men ändå:)) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Tack Monne, det är i alla fall en bra början. Då vet jag att de finns på Tjörn också.

  SvaraRadera
 4. Har också klippt ner pelargonerna idag och många sticklingar blev det.
  Kan tyvärr inte hjälpa dig med granen.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Ha! Jag ser en krokodil bland sticklingarna! Jag funderar pa att aka tillbaks och nypa mig en jag med. Har kan dom ju bo utomhus och bli riktigt stora. pelargoner vaxer ibland som hackar har.

  SvaraRadera
 6. Hej, hej!
  Härligt med sticklingarna. Man behöver intuta i sig lite vårkänsla!
  Ang granen: Ställ frågan i http://www.tradgardsriket.se/forumsriket/ eller i http://www.alltomtradgard.se/forum/.
  Kenneth K brukar hålla till i båda. Han är väldigt duktig på träd - bl.a./Anja

  SvaraRadera