söndag 27 februari 2011

Massor av tomater...

...röda, gula, randiga, jättestora och pyttesmå, nu är det snart dags! Den 8 mars brukar jag så tomatfrön. Inte för att tomater skulle ha någon särskild betydelse för feminismen, men det är ett lätt datum att komma ihåg.

Tomatfrön brukar vara jättedyra, men jag har upptäckt en listig strategi: Mr. Fothergill´s säljer frökollektioner av olika slag, och eftersom man inte behöver så värst många tomatfrön, så är det ett bra sätt att få många sorter ganska billigt.
Och sedan brukar jag byta plantor med tomatodlande arbetskamrater, så det blir ännu fler roliga sorter.

Purjolöken har jag sått idag. Den heter "Elephant", så jag antar att den behöver tid på sig för att bli sådär gigantisk som man föreställer sig.

Utomhus står det ett gäng perennsådder och väntar på våren, och kattugglan hoar i skymningen.

10 kommentarer:

 1. Hej hej

  Gillar de där fröpåsarna för då får man många sorter för en bra peng. Finns även med luktärtor.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 2. Ja du nu börjar det bli vansinnigt "bråttom" Kom på mig själv i dag att tänka "herregud" jag har inte sått någonting ännu!!! Man är ju helt knäpp:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Jag brukar köpa nån ny sort varje år...tomatfrön varar ju i evighet så oftast har man ju en sådär 7-8 sorter på lager..
  Sådde några frön som gick ut -03...ska bli roligt att se om de gror..fast det var kanske inte bara några..hela krukan blev täckt av frön..Det borde ju finnas liv i nåt av dem!!

  SvaraRadera
 4. Vet du att jag spar de överblivna fröerna till nästa år och nästa och nästa och när de tar slut tar jag egna fröer från dem som inte är F-hybrider - men, i slutändan blir det vääääldigt billigt att hålla sig med tomatfröer;)!/Anja

  SvaraRadera
 5. Härligt med egenodlade tomater. Jag har inte provat det men kanske någongång framöver.


  Lewisian är ju en växt som behöver fuktighetshållande, väldränerad jord.
  Jag har matjord och grus. Plantans blad får inte ligga på jorden för då ruttnar den.
  Jag gör en liten kulle och planterar lewisian lutande för att vattnet inte skall ligga i bladrosetten.
  Vattnar med flytande näringslösning runt plantan på våren och någon gång under sommaren.

  Lycka till med din tomatsådd.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 6. Skulle ha sått tomaterna i dag men jag kom mig inte för//Britt

  SvaraRadera
 7. Här får vi (vissa år i alla fall) tidiga tomater odlade på Jersey. De lär ha ett alldeles eget klimat där, varom jag vet inget i detalj, men jag kan definitivt skriva under på att tomaterna är de mest magiskt goda jag nånsin ätit. Så där djupa i tomatsmaken och med perfekt balanserad sötma. Får jag tag på dem äter jag dem som godis. Vad det är för sort har jag däremot ingen aning om (till formen är de så kallade plommontomater), jag tror att det är just ön i sig som har sådana gynnsamma förhållanden att det bara blir makalösa tomater helt enkelt. Kunde jag odla något åt det hållet vore en enda frösort mig nog.

  SvaraRadera
 8. Konstigt nog är det olika tomatsorter varje år som blir sådär extremt supergoda som du beskriver,Nilla. För två år sen trodde jag att jag hade hittat den absolut godaste tomaten genom alla tider: Brown berry, en liten mörkbrunröd körsbärstomat som hela familjen och mina arbetskamrater åt som godis. Året efter odlade jag den förstås igen, men det blev inte alls samma sak.
  Den gula busktomaten Ildi har fungerat likadant. Så jag antar att det beror på något annat än själva sorten om tomaten blir perfekt.
  Jerseys tomatodlare har nog någon sorts hemlighet som dom borde dela med sig av!

  SvaraRadera
 9. Vad märkligt, då börjar jag undra om det kan vara så, att det är något med att hitta de perfekta förhållandena som just tomatsorten gillar. Om det nu är massor av sol, ljus, exakt kvantitet av vatten och näring och prceis rätt sorts kärlek rent allmänt. Vem hade trott det skulle vara så känsligt!

  SvaraRadera
 10. I år har jag haft extra stor glädje av att känna Siv och Lennart på Askerön. Massor med chili, paprika och tomatfröer har jag fått. Nu är alla sådda och jag väntar bara på att de skall gro.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera