torsdag 15 juli 2010

Jul(i)stämning

Besynnerliga ting sker i det fördolda.

Jag kan inte förmå mig till att kasta utblommade amaryllislökar. Fast jag vet att de inte gärna blommar om, i alla fall inte vid jultid, och absolut inte om man inte sköter om dem på rätt sätt. Så jag förbarmar mig över dem, och flyttar upp dem en våning, och placerar krukorna i ett gästrum på andra våningen där jag slipper se dem.

I våras var jag däruppe och städade lite, knipsade av lite torra blad och såg att lökarna i alla fall inte var döda, så jag gav dem en skvätt vatten.

Idag öppnar jag dörren igen, och vad skådar mitt norra öga? Jo en perfekt blommande, djupröd amaryllis med fyra utslagna klockor.

En sådan skönhet kan man ju inte bara lämna att blomma för sig själv sådär i ett övergivet gästrum, så jag flyttar ner den till sovrummet, där den får vistas bland de andra krukväxterna.
Men håll med om att det ser lite egendomligt ut med en julröd amaryllis i sällskap med blommande pelargoner och petunior...

God juli!

8 kommentarer:

 1. Vad kul när man blir överraskad på det där viset!!!! Om det sedan är jul eller inte, det spelar väl ingen roll!!! ;-) Men, för att hylla den, kan du ju ta ett glas rosé - ifall glöggen är slut.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Wow vilken överaskning;) Det är sådana fenomen som gör att man blir alldeles kollrig av lycka:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Känner igen amaryllisar som blommar fel årstid och är till och med finare än på julen, håller med, lite konstigt känns det.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Kul med jul...och kul att den faktiskt blommar om...själv brukar jag kasta lökarna ;(

  SvaraRadera
 5. Skönt att dina pioner klarade sig helskinnade från grävmaskinens stora klo.
  Att julen vara till påska vet jag men, ja det är ju snart jul igen ;)
  Trevlig juli på dig också
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Oväntat! Här i ENgland kan man plantera ut dem efter frosten - och då "återgår" de, som man säger, till att blomma "naturligt" - d v s under sommaren. Så egentligen är det nog vår tradition att "hålla tillbaka" blommorrna till jul som är det konstiga!

  SvaraRadera
 7. Kan förstå din förvåning, vilken syn:D
  Den har helt klart tagit miste på jul och juli;) Vacker var den och det är klart att du ska ha den framme.
  /U

  SvaraRadera
 8. Vilket härligt inlägg jag blev så gald av det liksom.
  -vilken färg den har.
  Ha det forstsatt gott i Julivärmen
  Kram
  annika

  SvaraRadera