onsdag 22 april 2009

Huvudbry för trädgårdskonsult i spanskt högland



I norra Spanien, i en liten, liten by på 800 meters höjd, med snöklädda bergstoppar några mil norröver, håller ett hus på att byggas upp och en trädgård att anläggas.
Där vädret kan växla från tre plusgrader, vinande nordliga vindar och iskallt regn ena dagen, till 20 grader och sol nästa dag. Där det ofta ligger snö på vintern, och där hela sommaren kan gå utan att det regnar en droppe.
Vi var där på påskhelgen, delade med oss av svenska påsktraditioner, och skådade spännande projekt. Och jag försökte komma med lite goda råd . Men det var inte så lätt. Hur anlägger man en trädgård där marken består mest av sten? Och där träden håller sig låga för att skydda sig mot de nordliga vindarna?

I naturen hittar man slånbuskar, små vildväxande pärlhyacinter, gullvivor och nästan vita blåsippor. Klockjulrosor. Och blåbärsris! I trädgårdarna kan man hitta blommande ringblommor i april-är det förra årets som har självsått sig och överlevt vinten? -och både fikonträd och valnötsträd. Det måste betyda en betydligt bättre klimatzon än vad vi har hemma i Bohuslän. Och det är ju ganska självklart med tanke på breddgraden. Men här finns helt klart andra begränsningar.

Kan man odla dill och persilja och dahlior och rosor? Magnolior, syren och schersmin? Smultron och krusbär? Hur funkar det med tre månaders torka på sommaren och iskalla vindar på vintern? Dessa problem sysselsätter just nu trädgårdskonsulten från Bohuslän.

Men sonen har införskaffat en laddning örter-salvia, rosmarin, timjan mm och är i full färd med att plantera en torr slänt. Det borde funka som en bra början. Och så hoppas vi på framgång för det nyplanterade valnötsträdet.
I

4 kommentarer:

  1. Låter som ett spännande projekt! Det blir att försöka o försöka igen.... O starta upp en rejäl kompost... låter som om det skulle behövas....
    Ha dé himla gôtt
    Nina

    SvaraRadera
  2. Spännande frågor på en annorlunda, spännande plats! Gissar att kika en del på den naturliga floran kan ge ledtrådar – eller varför inte grannarnas trädgårdar. Här i England har jag lärt mig att det inte är maxtemperaturen som styr, utan minimitemperaturen – förutom jordmån, läge och allt annat förstås :-)

    SvaraRadera
  3. Oj, det låter knivigt. Men mycket kanske man kan odla i krukor ocj ställa på nån skyddad plats under vinter.....Men det låter som en spännande utmaning! /Anette

    SvaraRadera
  4. Tack för goda råd! Nina:kompost, absolut! Komposthörnet är redan inplanerat.Massor av organiskt material är av nöden.
    Camellia: Ja grannarnas trädgårdar är bra vägledning. Dom ser visserligen inte så värst innehållsrika ut...men massor av fruktträd finns det, och det är ju ett gott tecken
    Anette: krukor, ja!!Det finns ett rum med glas från golv till tak som skulle duga förträffligt för vinterförvaring.
    Synpunkter skall vidarebefordas till själva trädgårdsägaren!

    SvaraRadera