söndag 23 juni 2013

England, ständigt detta England

 Snyggt hus vi har skaffat, eller hur? Man kan ju alltid drömma. Detta är Mottisfont Abbey, i Hampshire i södra England. Medeltida kloster, omgjort till bostadshus och museum, perfekta engelska gräsmattor, ståtliga träd och så egendomens stolthet: The National Collection of Historic Roses. Ja herregud, hade man bara tre meter höga tegelmurar och ett lagom milt klimat, så vore det väl en baggis att fixa en sån här trädgård?
 Vi var där i förra veckan, och rosorna har just börjat blomma. En del har inte ens slagit ut än, och det klagas våldsamt över den hemska och kalla våren som har försenat alla trädgårdar i flera veckor. Men den har i alla fall inte tagit död på rosorna. Den här skönheten vet jag inte vad hon heter, men hon har vackert sällskap av digitalis och riddarsporrar.
 Detta är i alla fall en Nevada. Den tänker jag skaffa. Visst är den härdig även hos oss?
 Bästa sättet att använda en rund tegelmur,eller  hur? Om man nu hade en sån. Kanske dags att bygga en.
 Ett hav av ljusblå iris som underplantering till rosorna. Mottisfont Abbey är ett av de stora turistmålen i England, och jag och min trädgårdsvän Sue tyckte att vi kunde få anställning som guider där, för det kom fram folk till oss och frågade efter namnen på olika växter. Kan tänka mig det som en liten lagom pensionärssyssla.
 Det här är väl också en alternativ trädgård. Salisbury Cathedrals klostergård. De visste vad de gjorde på medeltiden.
 Och här är Sues egen hemmaträdgård i Locks Heath utanför Southampton. Hon skulle också kunna ha guidade visningar här, för här finns 6-700 olika växter, på en yta av ett par hundra kvadratmeter. Med pyttepyttesmå gräsmattor mellan rabatterna. Fint med böljande höjder och bladfärger och former som kompletterar varandra.
Sista engelska trädgården är egentligen italiensk. Från ett utgrävt romerskt palats i Fishbourne i närheten av Chichester. Här hade romarna en storartad bosättning, komplett med mosaikgolv, centralvärme och badanläggningar, och så förstås en örtagård med vin och fikon och medicinalväxter, på riktigt medelhavsvis. I England. Man vill ju bo där!

2 kommentarer:

  1. Du får gärna visa bilder och berätta om England varje dag om du vill:)) Vilka ställen du varit på och den där runda tegelmuren var ju helt underbar:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Blogging is the new poetry. I find it wonderful and amazing in many ways.

    SvaraRadera