onsdag 8 juli 2009

Mutation

Underlig, eller hur? Men här dök den plötsligt upp, med dessa imponerande klockor i toppen på varje blomstängel. Bara sådär, hemma i min trädgård. Kanske bara för att understryka att digitalisar, dem vet man aldrig var man har. Man vet inte var de ska dyka upp, vilken färg de ska ha, om de är vita eller rosa eller purpurfärgade, med eller utan prickar i svalget.
Kolla bara! Varje blomstängel har en klocka i toppen. En humla var på besök och tumlade runt bland frömjölet i klockorna när jag hittade dem. Blir de pollinerade? Kommer det att dyka upp nya nästa år? Är det någon som har sett något liknande?
Och det är inte första gången jag ser en muterad digitalis. På midsommarnatten 2007 hittade jag en vit digitalis vid vägkanten, några hundra meter hemifrån, med en stor malvaliknande blomma i toppen. Men den kom inte tillbaka, varken förra året eller detta.

Om humlan har lyckats med sitt jobb och de kommer tillbaka i min trädgård nästa år ska jag döpa dem till digitalis töllåsiensis och visa upp dem på Chelsea Flower Show.

10 kommentarer:

 1. Så lustigt, har aldrig tidigare sett digitalis med denna extra klocka i toppen.

  SvaraRadera
 2. Oj,precis som den vill signalera "här är ett praktexemplar ".
  Gör sig säkert på Chelsea men verkar som sagt svårfångad.

  SvaraRadera
 3. Den Chelsea-trädgården gör jaggärna ett reportage om! ;-). Är annars inte alls hemma på digitalis – men visste att aklejor beter sig på samma oberäkneliga sätt, åtminstone vad gäller färgbyten.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Jag hade en sån där konstig digitalis för ett par år sen...en jätteblommai toppen..rktigt läcker. Det kallas visst fasciation fick jag reda på då..
  Du har väl sett en och annan västkustprt på sommaren kan jag tänka...ÄR det värre i Strömstad än på andra ställen? Jag har ju aldrig emster så det blir liksom inte att man besöker andra orter här. Det enda jag vet är att Grebbestad kan vara nästan lika illa.. iallfall under karnevalen..eehh..nån gång i början av 90-talet..
  Suck..jag tror verkligen jag behövr semester..hehe

  SvaraRadera
 5. Den var verkligen urläcker..o som om digitalisen inte var fin i sig själv så skapas detta praktexemplar..naturen e verligen underlig

  SvaraRadera
 6. Vilka märkliga, lustiga och "ha-begärliga" typer!Så för sjutton, ta frö! Jag skulle vänta ut den, och sätta en påse över när tiden var mogen, så att inget frö gick till spillo. Det är väl möjligt att det inte blir nåt av fröet men vem vet. Jasg hade iallafall inte haft något emot en "digitalis töllåsiensis" i min trädgård!
  /U

  SvaraRadera
 7. Kul när de blir lite annorlunda. Jag har också haft en sådan en gång men aldrig mer. Så njut och gör som u säger.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 8. 40 mm på bara några timmar låter minst sagt oroväckande. Jag hoppas källaren håller måttet, men gissar att det kan bli en sörja som ska tas om hand efteråt. Här har vi inte lika regnigt, även om de lovat en störtskur till kvällen – och vi har en läcka i ett tak!! En takkille skulle ha fixat redan igår, men kommer nu bara 'kanske' i dag. Så mycket för engelska hantverkare... Fast deckare är de bra på ;-)

  SvaraRadera
 9. Wow, vilken toppblomma. Vi har gott om digitalis som växer där de har lust men har aldrig sett liknande blommor. De är väl tvååriga, bladrosett ena året och blom året efter... antar att det är därför du inte ser dem igen. Hoppas den varianten dyker upp hos mig också...

  Trevlig helg!
  Kram Mia

  SvaraRadera
 10. Hej syster!
  Ja mutanter är nästan lika kul som gröna tanter. Och kanske lika mycket förutsättningar för livets mångfald? Hittade en nio(!)-flikig blåklocka i en hage i Lerum för någon vecka sedan. Bild kommer per mail.
  (Grekland var underbart)

  SvaraRadera