torsdag 31 maj 2012

Chelsea Flower Show och annat engelskt godis 1

 Alla ni som är intresserade av årets upplaga av Chelsea Flower Show har väl  antingen varit där själva eller läst allt som går att läsa om den, men jag måste ändå få det hela fastslaget och dokumenterat: tant Grön was there.
Och alla goda makter var med mig utom den som vakar över kameradetaljen-  minneskortet tog farväl mitt under brinnande Flower Show, så ni får hålla tillgodo med mobilkamerabilder. Så varsågoda: Ovanstående bild visar årets variant av The Telegraph Garden, designad av årets enda kvinnliga deltagare, Sarah Price.(Visst är det märkligt. Precis som bland världens matlagare är största delen av utövarna kvinnor, fast det är  männen som tävlar.)
Denna trädgård gillar jag mycket. Som en glänta i skogen med flerstammiga björkar, ängsblommor och vatten. För övrigt vanligt förekommande i nästan alla Show Gardens.
 Inne i det stora tältet, där tillhandahållare av grönsaker, blommor och trädgårdsdetaljer tävlade om störst bäst och vackrast, fanns bland annat denna lilla installation- årets hårmode?-av tomater och persilja från Jersey Farmer´s Union. Jag  kommer att tänka på den där medeltida tavlan av Arcimboldo med ett ansikte som  består av frukt och grönsaker. Och så undrar jag  hur de fick persiljan att hålla  sig fräsch i fem dagar i sträck. Eller gjordes installationen om varje tidig morgon?  Denna bild har jag för övrigt lånat av min följeslagare Sue Batho, hon som fixade biljetterna.
 Drottningen är tapetserad över hela London,  så det är klart att hon är på Chelsea också.  Fast den där lilla kullen med blommor är väl inte så värst kreativ egentligen, sådana ser man ju överallt vid infartsrondeller till svenska småstäder.  Typ: välkommen till Kumla. Utan drottning då  förstås. Den här helgen ska hon ut och åka båt på Themsen,  i en konvoj med 1000 fartyg.  Med miljoners miljoner hurrande britter längs kajerna. Det blir säkert kul.
 Fler Show Gardens: The RBC Blue Water Garden. Sponsrad av Royal Bank of Canada, därav RBC.Mycket blått vatten finns det -och återigen ängsblommor. Tanken bakom handlar om återvinning och cirkulation av regnvatten i sinnrika system med små strömmar och pooler. Sympatisk idé, vackert och lite överraskande i en så stram och formell  trädgård.
 Och den här skulle ju vara kul att se anlagd i en normalstor radhusträdgård, eller hur? Jag lovar, den skulle få plats. I sju våningar, med  träd och buskar och klätterväxter på varje nivå. Trappor upp till toppen, en stor hiss i mitten för rörelsehindrade, eller för allmänt lata besökare, och en rutschkana för den som vill ta sig ner snabbt. 
The Westland Magical Garden var namnet,-Designern Diarmund Gavin, som är någon sorts trädgårdsanläggarsuperstjärna med massor av utmärkelser och medaljer.

Efter Chelsea får man vila ut, på en strandäng vid floden Colne. Eller är det möjligen i grevskapet Midsomer?
Men fortsättning följer. I nästa avsnitt: Sissinghurst!

måndag 21 maj 2012

Sidenpionen!!!

Den är gudomligt vacker i alla stadier-när skotten skjuter upp ur marken, när knoppen börjar växa, när den börjar visa färg, men frågan är om den inte är allra finast just nu, precis innan kronbladen vecklas ut. Pioner i största allmänhet är superba växter-robusta och motståndskraftiga mot allehanda sjukdomar och odjur och fantastiska när de blommar, men när det gäller skönhet, så visst tar sidenpionen priset! Och nu har jag en själv! Tack Monne för att du tänkte på mig!

onsdag 16 maj 2012

Rymling

Min utsikt från köksfönstret mot det "vilda" berget.  Revsugan har flyttat dit på  egen hand. Den trivs inte så värst bra som underplantering till lagerhäggen på andra sidan av uppfarten mot huset. Istället hoppade den upp i en bergsskreva och  planterade sig själv, och där lyser den just nu vackert blått. Tack för det!

söndag 13 maj 2012

Voffor gör di på detta viset?

 Kan någon förklara det för mig? De här tulpanerna har sett eländiga ut ända sedan de först sköt upp sina blad ur marken.
 Likadant med de här. Förra året var de helt fantastiska, nyss planterade i en helt ny rabatt, men i år ser de riktigt ämliga ut. För mycket regn? Är det för att  katterna använt just den här rabatten som toalett? Någon som vet?
Som tur är har jag massor av andra tulpaner också,  som glädjer oss mycket. Särskilt den här, den älskar jag allra mest.

söndag 6 maj 2012

Liten visit i mitt Skåneliv

Ordet  hembygd låter lite gammaldags, lite femtiotal och knätofs och dragspel. Och det är verkligen inte det jag menar. Ändå hittar jag inget bättre ord. För det är i den här trakten, intill den här sträckan av Skånes sydkust som jag känner mig allra mest förankrad i världen. Trots att jag egentligen har levt mitt liv på helt andra platser, fött mina barn, gift mig och skilt mig och gift mig igen, utövat mitt yrke och odlat mina trädgårdar i en helt annan del av landet, så är nog ändå det här min hembygd.

Om  jag plötsligt får höra bred ystadsdialekt i ett oväntat sammanhang så kan jag bli alldeles tårögd, och doften av sur tång  får mig att dra ett djupt andetag, sänka axlarna och slappna av. Piskande regn och dånande vågor - ah, dags för en promenad till hamnen!
Kan det vara barndomens långa lediga och bekymmersfria sommarlov i morfars hus som har satt sådana spår, gett sådana rent fysiska effekter?  För hur mycket jag än har att göra, hur många saker som än ska prickas av på att-göra-listor när jag kommer hit, så känner jag mig ändå på  något märkligt vis ledig och avkopplad. Befriad.

Sedan igår morse har jag kört 85 mil, haft byggmöte, diskuterat överklagande av ett elakt beslut av byggnadsnämnden i Skurup, och rensat bort hektolitervis av kirskål i en perennrabatt (ett ständigt pågående räddningsprojekt). Ändå känns det som om jag varit på någon sorts minisemester.