fredag 27 februari 2009

Sol och vår och kaliforniskt fågelkvitter



Malvor, magnolior, kamelior, jasmin, och till och med rosenbuskar står i full blom här och nu. Samtidigt som snödroppar och påskliljor blommar så det står härliga till. Våren har liksom koncentrerat sig för att ge allt på en och samma gång. Istället för att ta en sak i taget som hemma. Hemma är det en särskild tågordning. Snödroppar först, lite försiktigt, sen tittar krokusen fram, först med sina  bladspjut, sen spricker blommorna ut, gula, lila, blå och blir fler och fler, snart är det tjocka krokusmattor i parkerna. Sedan fortsätter våren med de första koltrastdrillarna i skymningen, och så börjar de första vidunderligt grönt doftande  vitsipporna räta upp sig och slå upp sina vita stjärnblommor.
Här är det en helt annan sak. Allt blommar på en gång i trädgårdarna, vilt och odlat, träd och buskar och örter. Lavendel och påskliljor. Rosmarin, rosor och vild oxalis. Igår när jag klev ut i solen från snabbtågstationen i Oakland, och började vandra genom villaområdet blev jag överfallen av sol och värme och fick skala av mig och stoppa ner plagg efter plagg i resväskan. Handskarna, stora svarta schalen, koftan.
Överfallen också av vårens dofter. Nyklippt gräs, doftande påskliljor, magnolior. Och ett ohejdat kvitter av fåglar som jag inte känner igen. Men på kvällen i skymningen, lät det som en näktergal. Den sjöng på ett helt annat språk, lät på något vis mer civiliserad och prydlig än hemma, men visst var det en näktergal. 

onsdag 25 februari 2009

Nu lämnar jag den kalla Nord


Trädgårdsmöblerna blev kvar ute i höstas, och när jag är tillbaka här om sådär en elva tolv dagar, så kanske, kanske man kan sitta ute i solen, åtminstone en liten liten stund.
Pelargonerna är klippta och har fått lite ny jord, sticklingarna står i vatten och en packe frön ska anlända med posten om några dagar.
Nu väntar Kalifornien, dags att packa! Rapport följer.

måndag 23 februari 2009

Blått, blått, blått


Jag har bestämt mig för att skaffa blå blommor den här säsongen. Blått är en lugn färg, ger liksom lite stil åt krukor och planteringar: himmelsblå salvia, djupblå petunia, jätteblå blåklocka, och ljust himmelsblå prins Gustafs öga som lyser så vackert i skymningen. Jag ska scanna av frökatalogerna efter blå blommor i alla nyanser, jag ska förkultivera och direktså, det ska bli ett hav av blått i mina rabatter i sommar!(Utom ringblommorna då förstås)

Hjälp mig att komma ihåg det, att jag ska satsa på blåa blommor i år! Tala om det för mig, INNAN jag kommer hemsläpande med lådor av penseer i alla regnbågens färger, med gula solrosor, orange dagliljor och lila afrikanska margueriter! Påminn mig om hur jag tänkte när jag började planera i slutet av februari!

Annars slutar det som det brukar: massor av färger i ett enda sammelsurium. Nollpoäng av stil- och smakdomstolen. Som sagt, påminn mig!

söndag 22 februari 2009

Söndag, sol, snö och semlor


Nu börjar det! Snön förstärker ljuset och solen slår som ett vasst spjut rakt ner i den del av medvetandet som reglerar driften att så frön i jord. Utan att ens reflektera över vad jag gör så styr jag kosan direkt mot stället med fröpåsar på Bauhaus. Står länge och fokuserar på ringblommorna-några nya sorter i år? Det finns visst en väldigt låg, kompakt sort som jag såg i en trädgårdstidning i höstas... och visst är dom cremefärgade helt underbara....och den sorten där varje blomblad är kantat av en mörkare orange färg, den är ju hur vacker som helst.... Jag känner redan doften av en stor tjock bukett med nyutslagna intensivt färgsprakande ringblommor...Och det är oundvikligt,trots att det är flera månader kvar tills jorden reder sig, och trots att jag vet att alla dom tusentals självsådda ringblomsfröna redan ligger i jorden och väntar på att gro, trots att jag vet att jag kommer att få rensa bort hundratals självsådda ringblomsplantor när jag har grävt om grönsakslandet, trots detta så går jag ändå genom kassan med en extra stor påse ringblomsfrön, blandade färger à 33:-. Lycklig och glad. Det är trots att rätt så billigt att tillfredsställa just den här driften. Jag åker hem och gör semlor till sonen och mig. Nu är vintern snart slut.